maandag 15 december 2014

Recensie

Literatuurgeschiedenis en recensie

Nederlandse Literatuurgeschiedenis.

Een pennenproef als begin (opdrachten).
De monniken die in het jaar 1100 leefde moesten veel teksten overschrijven. Na zoveel tijd testen zij op de laatste bladzijde van het boek uit of de pen het nog wel goed deed. Ze schreven dan het eerste wat hun te binnen schoot. Dit noem je de pennenproef.
In De periode van ca 800 tot 1150 werd Oudnerderlands gesproken.
Het verhaal/lied ‘heer halewijn’ is in rijm geschreven, hierdoor is het makkelijk te onthouden. Ook zijn er in regelmatige herhalingen in het verhaal/lied te vinden.

 Hoofsheid.
Tijdens de kruistochten raakten velen onder de indruk van de Arabische cultuur, waar de kunst van het levensgenieten veel verder ontwikkeld was dan in Europa,.
Hoofs houdt in dat je de medemens met respectvolle gemanierdheid tegemoet te treden, je laat de ander in zijn waarde en plaatst deze niet voor onaangename verassingen. Je bent wellevend, galant en je beheerst je driften en impulsen.
Door de indrukken die de kruistochtvaarders in het Midden-Oosten hebben opgedaan is het freeërieke decor ontstaan. Zonder de kruistochten wist niemand over deze wonderbaarlijke natuurverschijnselen. De kruisstochten zijn dus van belang geweest voor het schrijven van deze roman.

Ridderliteratuur.
De voornaamste verschillen tussen Karel- en Arthurromans zijn: veel Karelromans zijn hoofdzakelijk gewijd aan oorlog en massa-gevechten, vaak tussen christenen en moslims, terwijl in de Arturromans de nadruk ligt op individuele avonturen, toernooien en tweegevechten en de hoofse liefde.
De voorbeeldfunctie van ridderromans was dat de lotgevallen van de romanfiguren dienden tot voorbeeld van de edelen die naar zulke verhalen luisterden.Het hoofse van een ridder en de heldhaftigheid van een ridder.

Van den vos Reynaerde.
Wanneer hij eerst weet ontkomen aan de galg door een prachtig leugenverhaal aan de koning te vertellen en daarna maakt hij opnieuw enkele slachtoffers. In dit fragment wordt duidelijk dat reinaert een doortrapte schurk is.
De ene keer werkt Reinaert bewondering op door zijn slimheid, en dan weer roept hij afschuw op door de manier waarop hij andere te grazen neemt. Dit zijn twee tegenstrijdige gevoelens dit Reinaert los maakt bij de lezer.

Toneel in de Middeleeuwen.
Geestelijk toneel is het toneel waarin Bijbelverhalen worden uitgebeeld, om deze duidelijker te maken voor het gewone volk.
Geestelijk toneel kon grootser worden aangepakt, omdat de kerk de middelen had om het grootst aan te pakken. Het wereldlijk toneel werd vooral door beroepsspelers opgevoerd en was veel kleiner van opzet. Want als je wat wilde overhouden moest je het niet te groots aanpakken.

 Sanderijn
Laat ons in deze tuin wat
met elkaar spreken, heer ridder,
en probeer mijn woorden te begrijpen,
dat verzoek ik u, hooggeboren edelman.
Kijk eens naar deze mooie, groene boom,
hoe mooi hij in bloei staat.
Zijn bijzondere geur verspreidt zich
tot in alle hoeken van deze hof.
Hij staat in zo'n lieflijke vallei
dat hij wel moet bloeien.
Hij is zo edel en zo geurig dat hij
een sieraad is voor de hele tuin.
Stel nu dat een edele valk
op deze boom neerstreek
en er een bloem af haalde
- daarna nooit meer een -
en het bij die ene bloem liet,
zou u die boom daarom misprijzen
En hem daarom laten omhakken?
Ik verzoek u, dat u me
naar waarheid antwoord geeft,
edele ridder, op hoofse wijze.

De ridder
Edele vrouwe, ik begrijp u goed.
Een enkele bloem, dat valt toch wel mee
als er verder niets aan mankeert?
Daar zou ik de boom niet om haten,
noch hem laten omhakken,
want hij ziet er zo fraai uit.
Ik zie zoveel bloemen aan de takken
- ze zijn werkelijk niet te tellen -
die vrucht zullen dragen,
indien God het wil.
Laten we er verder niet meer over praten
en kom met me mee, edele vrouwe.

Aanwijzingen, decor: Tuin, mooie groene boom, hof, vallei, bloem.
Aanwijzingen, gedrag en gebaren: Ze noemen elkaar u en ze noemen elkaar de hele tijd edelvrouw en edelman. Edele valk en God.

Rederijkerij.
Bij officiële gelegenheden in de stad werden Bijbelse en niet Bijbelse verhalen uitgebeeld. De rederijkers hadden een groot aandeel in de organisatie en uitvoering hiervan. De stad probeerde rederijkers aan zich te binden, omdat zij een rol konden spelen bij de propaganda voor de eigen stad.

Gedichtenwedstrijd
Gegroet allen,

De gedichtenwedstrijd is er weer en zoals wij allen weten, willen jullie daar graag aan mee doen. Wij een paar eisen aan gesteld, zo mag je alleen meedoen als jouw gedicht bestaat uit maximaal twintig zinnen en het onderwerp ‘liefde’ is.
Voor de winnaar is er een dichtbundel van de allerbekendste dichters van de vorige eeuw, voor de anderen is er een troostprijs.
De wedstrijd is a.s. zaterdag 5 oktober. Wij kijken er naar uit om jullie dan te zien.
Om je in te schrijven, geef je naam en adres op.

Met Vriendelijke groeten,

De organisatie

Blokboek en boekdrukkunst

Bij blokboeken werd een volledige pagina uit één blok hout gesneden, maar dit kostte veel tijd en het kon na het drukken van één boek worden weggegooid. Bij boekdrukkunst worden alle letters uit het alfabet op losse loden stukken gezet en deze konden meerdere malen worden gebruikt. Dit kostte veel minder tijd dan blokboeken.

Het eerste gedrukte Nederlandstalige boek was de Delfts Bijbel. Dit boek verscheen op 10 januari 1477 en is gedrukt door Jacob Jacobszoon van der Meer en Maritius Yemantszoon. Het boek verscheen voor het eerst in 1473, maar was toen Latijns gedrukt.

Titelpagina
De functie van een titelpagina is om het boek er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien, zodat mensen het eerder zouden kopen. Ook geeft een titelpagina een idee over waar het boek over gaat.

De drukkers hebben de titelpagina uitgevonden om aandacht te trekken van de mensen.


Duizend Schitterende zonnen.

 
Auteur: Khaled Hosseini
Uitgever: Bezige Bij, De
ISBN-nr: 9789023426066
Verschenen mei 2007

‘Ze draaide hem een kwartslag zodat de scherpe kant van de spade omhoog gericht was, en terwijl ze dat deed moest ze eraan denken dat dit voor het eerst in haar leven was dat zij over de loop van haar leven besliste’.

Duizend schitterende zonnen vertelt het verhaal van Mariam. Zij is vijftien jaar wanneer ze word uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later trouwt Rasheed met Laila, Rasheed redde haar na een raketaanval. In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de agressieve houding van Rasheed ontstaat er een innige vriendschap. Samen zetten Mariam en Laila alles op alles om te overleven in de eindeloze oorlog van Afghanistan, die voor hen ook binnenhuis woedt.

Met duizend schitterende zonnen probeert Hosseini de ‘westerse wereld’ te laten zien hoe het er in landen als Afghanistan aan toe gaat. Meisjes die op hun vijftiende worden uitgehuwelijkt zijn daar de normaalste zaak van de wereld. Dat een man het liefste een zoon wil, is helemaal niet gek!

In het boek wordt de man-vrouw relatie heel duidelijk. Je merkt al meteen de positie van de vrouw in de maatschappij. Mariam is een bastaard en word samen met haar moeder ver weg in een huis geplaatst. Dit wordt allemaal besloten door Mariam’s vader, haar moeder heeft hier niets tegen in te brengen.

Deze roman raakt iedere vrouw diep in haar hart. De bijzondere vriendschap die ontstaat tussen Mariam en Laila is hartverscheurend en mooi tegelijk. Het moment dat Laila haar dochter in een weeshuis moet achter laten is verschrikkelijk. Elke moeder die dat leest voelt de pijn in haar hart.

Maar vooral de boosheid die bij je opkomt als je leest hoe Rasheed de twee vrouwen zonder enig respect behandeld. De machteloosheid van de vrouwen voel je. De twee vrouwen zijn levensecht beschreven.

Het boek valt op door de manier van taalgebruik. Er worden veel Arabische woorden gebruikt, die het verhaal een bepaalde sfeer geven. Het verhaal speelt zich af in Afghanistan en dat zie je ook terug in het taalgebruik. Maar niet alleen de Arabische woorden bepalen de sfeer, ook de beschrijvingen van plaatsen. Alles wordt in detail beschreven waardoor het verhaal visueel word.  De stad Kabul is een goed voorbeeld: tijdens het lezen lijkt het of jezelf door de stad wandelt. Je ruikt de geur van kebab, je hoort de geluiden van auto’s en spelende kinderen en je voelt de warmte op je huid.

Duizend schitterende zonnen is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen. Het is een boek dat je bij blijft en dat de kracht van Afghaanse vrouwen laat zien.
Duizend schitterende zonnen is een boek dat je in je boekenkast moet hebben, als is het maar om er eens door heen te bladeren en dankbaar te zijn voor het leven dat we hier hebben.

Bronnen.
De tekst achterop het boek.
http://rankingthebooks.nl/khaled-hosseini-duizend-schitterende-zonnen/
http://www.scholieren.com/blog/2462/zo-schrijf-ik-een-recensie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten